0879 174 467 info@eltehnik.bg

Диагностика, монтаж и свързване на бойлер към ел и ВиК мрежа

Имате нужда от свързване на бойлер към електрическата и водопроводна мрежа, което да бъде извършено професионално и акуратно? Или се нуждаете от коректна диагностика за състоянието на бойлера си? Ще се радвам да ви съдействам при изпълнението на тези задачи.

Заявете час за оглед на тел 0879 174 467, на e-mail info@eltehnik.bg или директно попълнете контактната форма и заедно ще намерим оптимално решение.

Купили сте си бойлер. Какво следва?

Когато си купите бойлер, той следва да бъде свързан към електрическата и водопроводната мрежа. В случай че нямате опит в подобни дейности, е желателно да ги доверите на опитен професионалист. По този начин си гарантирате, че уредът ви ще работи изрядно и ще избегнете нежелани инциденти във връзка с експлоатацията му. 

Добре е да имате предвид, че различните модели бойлери вървят със своите специфики при монтажа и свързването. Те са добре познати на специалистите, а какво е важно да имате предвид при електрическото и водопроводно свързване на бойлер, предстои да научите в следващите редове.

Свързване на бойлер към електрическата мрежа

Електрическият бойлер подгрява вода с помощта на нагревател, който от своя страна се задейства благодарение на електричеството. За да стане възможна работата на нагревателя и съответно да имате топла вода, е необходимо бойлерът да бъде свързан към ел мрежата. Няколко предпоставки за успешното свързване на бойлера към електричеството:

 

  • Преди старт на работа се проверяват фазата, нулата, а в някои случаи – и земя. 
  • Действа се задължително по електрическа схема, дадена от производителя. Такава схема обикновено може да се види в инструкцията за монтажа на бойлера, както и върху капака му. 
  • Съобразява се типа на електрическата мрежа. Тя може да бъде еднофазна, с две или три жила, на 230 V, както и с двуфазна, с четири или петжилна инсталация, на 380V. 
  • Взема се предвид спецификацията на бойлера и се проверява как производителят е обозначил фазата и нулата. Така се преценява как е най-удачно да се достигне до нагревателя през терморегулатора и копчето.

Свързване на бойлер към водопроводната мрежа

Не по-малко важно е и правилното свързване на вашия бойлер към ВиК мрежата. Тук също трябва се извършат някои основни стъпки с цел нормалното функциониране на уреда:

  • Да се изясни коя е подаващата и коя връщащата тръба. Подаващата е тази със студената вода, а връщащата – с топлата вода. 
  • Възвратен клапан. Много е важно такъв да бъде поставен на тръбата са студената вода към бойлера.
  • Да се напълни и заедно с това да се обезвъздуши бойлерът, като обезвъздушаването става през тръбите на бойлера, които са за топлата вода. Отваря се кранчето за топлата вода или се завърта смесителят на позиция за топла вода и се отваря. Когато спре да излиза въздух и потече вода чисто, без да е смесена с въздушна струя, обезвъздушаването е приключило успешно.

Защо да потърсите специалист за свързването на бойлера си?

Ако не сте на ясно как правилно да извършите монтажа и свързването на бойлера си, най-удачният вариант е да се обърнете към опитен професионалист. Основните причини за това са:

 

  • Специалистът знае как правилно да извърши свързването съобразно съответните схеми, така че в крайна сметка бойлерът да заработи изрядно;
  • Спестявате си излишни разходи, които бихте имали при неправилно свързан бойлер и произлизащите от това неизправности и ремонти;
  • Избягвате риска от електрически и водопроводни аварии.

Как да се свържете с мен?

Ако имате нужда от свързване на бойлера си към електрическата или водопроводна мрежа, можете да ме намерите
на тел
0879 174 467, на e-mail info@eltehnik.bg или да попълните формата за контакт.