0879 174 467 info@eltehnik.bg

Монтаж и свързване на контакти

Имате нужда от монтаж и свързване на контакти във вашия дом, офис или търговски обект? Ще се радвам да ви съдействам, като ви предложа прецизно и естетически издържано изпълнение.

Ако се нуждаете от подобна услуга, можете да се свържете с мен на тел 0879 174 467, да ми пишете на e-mail info@eltehnik.bg или през контактната форма. Работя в София-град и региона.

Какво е свързване на контакт?

Свързването на контакт е сред основните ремонтни услуги, извършвани от ел техниците. Обикновено се извършва на етапа от строителството или ремонта на даден жилищен или търговски обект, в който точките в електрическата инсталация са вече определени. Така наречените точки представляват именно контактите, а също и ключовете за осветление и осветителните тела. Контактите са точките, които свързват електрическите проводници към източника на електричество.  

След като вече е установено на кои места ще има електрически контакти, се преминава към тяхното свързване към електрическата мрежа. Именно този процес позволява, след като се включи уред в контакта, той да работи. 

Какви видове електрически контакти има?

Гнездата са най-видимата характеристика, по която обикновеният потребител може да различи контактите – те се различават по броя на контактите елементи, по формата и по размерите им. 

Стандартното “евро гнездо” тип C, което се състои от два кръгли контакта, е най-разпространено.  Негови разновидности са съвременните френски (Е), европейски (F) и датски (K) стандарт, които имат и контакт със земята, намиращ се в различна част на устройството.

Контактите може да бъдат вградени, като гнездото е скрито в стената, а извън нея се показва само предпазният корпус; или контактите елементи да са скрити под корпус, закрепен върху стената (т.нар. false sockets)

Броят на гнездата може да е две, три или дори четири.

 Как и кога решаваме колко и какви контакти да има?

Това е важна задача, която трябва да се реши още на ниво чертеж, в зависимост от помещението и какви уреди ще се използват в него. Има логика до леглото в спалнята да има контакти, в които да се включат нощни лампи или зарядно на телефон. В кухнята се използват множество уреди и няколко контакти, поставени на различни места, биха били полезни на готвещия в нея. 

Холът – където ще има телевизор, ще се включват лаптопи, зарядни или подови лампи – също се нуждае от контакти на различни места. Те обаче трябва да са подредени така, че да не нарушават естетиката в помещението, в което човек прекарва времето си за отдих. Детската стая пък ще изисква специални розетки, които да не могат да бъдат отворени от малки пръстчета.

На кой етап от ел инсталирането свързваме контактите?

Монтажът и свързването на контактите се правят, след като вече има налично окабеляване, свързани са ел таблото и разпределителните кутии (ако са необходими). От ел таблото или разпределителната кутия се трасира кабел до контакта, прави се конзолна кутия и се осъществява самото свързване.

Можем ли сами да направим монтажа и свързването на контакти?

Възможно е, но е важно човек да има необходимите компетенции – в противен случай може неволно да причини дефекти, които после да му костват повреда на включените в контакта уреди. Във всеки случай, по-удачният вариант за неспециалистите е да потърсят ел техник, за да избегнат възможността за аварии. Как да разпознаете добрия специалист, четете тук.

Как да се свържете с мен?

Ако имате нужда от монтаж и свързване на контакти, можете да ме намерите
на тел
0879 174 467, на e-mail info@eltehnik.bg или да попълните формата за контакт.